Otkrij nam svoje omiljeno gastro iskustvo u Hrvatskoj, bilo da se radi o posebnoj večeri u restoranu, otkriću lokalnog specijaliteta ili nezaboravnom iskustvu u nekoj od hrvatskih gastro destinacija i osvoji 3x Select Box, poklon za nezaboravan doživljaj!
Između Mure i Drave, vrijedni ljudi pretvorili su Međimurje u zeleni vrt gdje priroda i tradicija idu ruku pod ruku. Ovdje se jede fino i zdravo – meso iz tiblice, pretepena juha, međimurska gibanica. U selima još žive stari zanati, a rijekom se ispire zlato. Svako godišnje doba ima svoju čar: ljeti Porcijunkulovo, zimi termalni izvori, u jesen miris berbe i vina. S Mađerkinog brega pogled puca na vinograde, a s čašom muškata – život se slavi.
Na sjeverozapadu Hrvatske valoviti brežuljci skrivaju dvorce, vinograde i legende. Zagorje je kraj termi, kleti i domaće kuhinje gdje se purica s mlincima i štrukli spremaju s ljubavlju. Ovdje su živjeli plemići, ali i pobunjenici – Matija Gubec predvodio je najveću seljačku bunu, a njegova se borba i danas slavi. U Krapini te čeka pračovjek, kajkavska popevka i duh prošlih vremena. Ponesi suvenir, srce ili konjića, kao podsjetnik na regiju gdje se povijest i gostoljubivost isprepliću.
U ravnicama Slavonije živi priča o tradiciji i zajedništvu. Ovdje bećarac pjeva, a gajde sviraju dok se u Đakovu, Osijeku i Gorjanima čuva živa baština. Kopački rit, jedan od najvećih močvarnih rezervata Europe, tiho pulsira životom. Ovdje se gost prima kao obitelj, a domaćini dijele i posljednji zalogaj. Slavonija nije samo regija bogatih okusa, već i širokih osmijeha. U bilo koje doba godine – zlatna, zelena ili crvena – Slavonija poziva da zastaneš, osjetiš nježan vjetar i doživiš život u njegovoj najiskrenijoj formi.
Zelena oaza između mora i unutrašnjosti, Gorski kotar regija je netaknute prirode. Risnjak, veličanstveni planinski masiv, dom je risa i ostalih divljih životinja. Ljeti se kupa u jezerima poput Lokvarskog, a rijeka Kupa nudi osvježenje. Zimi se kraj pretvara u snježnu bajku. Golubinjak skriva "Kraljicu šume", najvišu jelu u Hrvatskoj, a Kamačnik i Vražji prolaz očaravaju svojim kanjonima. Gradovi poput Fužina i Delnica odišu mirom i gostoljubivošću, a lokalna kuhinja puni tanjure okusima šuma. Gorski kotar je idealan za bijeg od svakodnevice – mjesto gdje se diše punim plućima.
Doživi Šibenik s mora – tvrđava sv. Nikole dočekat će te kao tihi čuvar ulaza u grad bogate povijesti. Katedrala sv. Jakova ponosno stoji među narančastim krovovima. Tvrđava sv. Mihovila ljeti postaje pozornica pod zvijezdama. U ovom gradu prošlost i sadašnjost skladno se prepliću. Ne zaboravi marendu – brudet, lešadu, pašta-fažol... Izađi iz grada u šibensko zaleđe gdje Krka teče kroz slapove i zelene doline. Tu je i domaći pršut i briškula s prijateljima. Na otočiću Sivošću, okruženom čempresima, franjevci stoljećima čuvaju mir. Jednostavno, Šibenik je mjesto koje se ne zaboravlja.
Dugi otok, posljednji u nizu zadarskog arhipelaga, izdužen 45 kilometara, mjesto je gdje plavetnilo mora čuva duh Mediterana kakav je nekad bio. S jedne strane gleda na Iž i Ugljan, a s druge na beskrajnu pučinu iza koje se krije Italija. Otok skriva plaže tirkizne boje, skrovite uvale i borove šume, a Telašćica, park prirode, očarava visokim klifovima i smirujućim slanim jezerom Mirom. Tu su i morske atrakcije poput špilje Golubinke i Zmajevog oka. Na sjeverozapadu, Veli Rat, najviši jadranski svjetionik, još od 1849. pokazuje put moreplovcima. Dugi otok nije mjesto za žurbu – to je otok ljepote koja odmara tijelo i um.
Brežuljkasto Zagorje, zeleno Međimurje, Slavonija i Baranja zlatna, Gorski kotar, Šibenik i Zagora, i naš najduži pučinski otok, Dugi otok, samo su dio naše predivne zemlje u kojoj se krije sve što nam zapravo treba – čudesni krajolici, zanimljivi običaji, mirisi i okusi, a onda i iznad sve ljepote – ljudi koji svako putovanje čine posebnim. Dio su kampanje Posjeti me, koja za cilj ima potaknuti domaću publiku i putnike na otkrivanje i istraživanje Hrvatske, zanimljivih običaja, povijesnih trenutaka, svakodnevnog života, tradicije, boja, detalja, okusa, a onda i zvukova specifičnih za destinaciju.
Gastronomija postaje ključan dio turističkog doživljaja, oblikujući način na koji posjetitelji percipiraju destinaciju i stvaraju s njom emocionalnu povezanost. Hrvatska, s bogatom kulinarskom tradicijom i raznolikim regijama koje nude jedinstvene okuse, ima velik potencijal u segmentu gastro turizma. Kako bismo bolje razumjeli ulogu gastronomskih iskustava u ukupnom dojmu turista, provodimo istraživanje koje će obuhvatiti ključna pitanja vezana uz gastronomske preferencije i iskustva turista koji su posjetili različite dijelove Hrvatske, kako bismo saznali koje delicije najbolje oblikuju njihovu percepciju hrvatske kuhinje u sklopu projekta Mala zemlja za velike okuse.