ivo_zinee

Imotska torta (recept u opisu!) okružena krokantom i Mišo je ono što mene podsjeća na Dalmaciju, a ako i ti imaš namirnice ili jela koja te posebno podsjećaju na neki dio Hrvatske, @vecernji.list i @lidl_hrvatska imaju super nagradni natječaj na linku https://malazemljazavelikeokuse.natjecaj.hr/ na kojem možeš osvojiti Lidlov poklon bon!

RECEPT:

tijesto:
8 žumanjaka
500g brašna
4 žlice šećera
8 žlica maslaca (otopljenog i prohlađenog) Okusi zavičaja
8 žlica prošeka
malo praška za pecivo

nadjev:
7 jaja
500g mljevenih, tostiranih badema
400g šećera
žlica meda Okusi zavičaja
ribana korica jednog limuna
ribana korica jedne naranče
1/2 mahune vanilije
1 žlica ruma
2 žlice maraskina
2 žlice prošeka
1/2 žličice cimeta
malo muškatnog oraščića
malo klinčića
kap-dvije ekstrakta gorkog badema

postupak:
Tijesto umijesiti od danih sastojaka, umotati u foliju i ostaviti da malo odstoji i odmori.
Za to vrijeme jaja i šećer umiješati kuhačom (ne pjenjačom i ne miksati!), a zatim dodati popržene bademe i ostale sastojke.
Tijesto razvaljati tanko i obložiti namašćeni i pobrašnjeni kalup (24 cm). U njega staviti i nadjev te odrezati viškove. Te viškove premijesiti i ponovno razvaljati te nazubljenim kotačićem za tjesteninu rezati trakice debljine otprilike 1.5-2 cm. Zatim slagati mrežu preko nadjeva.
Nekoliko badema blanširati i šokirati u hladnoj vodi te im oguliti kožicu, a zatim ih zabosti na sjecišta traka (pomozite se nožem ili škaricama).
Rubove torte preklopiti i uviti, a potom staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva nekih 2 sata. (duljina pečenja ovisi o vašoj pećnici!) Poanta je sušiti tortu, tijesto bi trebalo ostati svijetlo, tako da ako vidite da brzo tamni, prekrijte ga lagano folijom.
Na kraju možete posuti vanilin šećerom (a i ne morate) i poslužiti uz krokant.

#imotski #imotskatorta #krokant #recept #recipe #kuhanje #misokovac #mišokovač #dalmacija #lidl #vecernjilist #desert #balkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *